Leidse Onderlinge 2012: gestreden!


Afgelopen zaterdag was het een drukke boel op de Kagerplassen. Maar liefst 22 teams streden in huurvalken om de eer en de eerste prijs der Leidse Onderlinge 2012. Goed weer was besteld en geleverd. Met windkracht 4, een graad of 20, geen druppel regen en zelfs wat zonneschijn, beloofde het een heerlijke zeildag te worden. De vonken vlogen er van af, maar wie won dit jaar de Leidse Onderlinge?

Leidse Onderlinge 2012Een stuk of 20 schuiters verzamelde zich zaterdagochtend 16 juni in de soos van de Blauwe Schuit. Allemaal hadden ze de moed gehad de wekker vroeg te zetten, er niet door heen te slapen en om klokslag half 7 aanwezig te zijn op de zijlstroom. Na een sterke kop koffie of thee gingen de ogen enigszins open en was het tijd om aan de slag te gaan.

Voor dag en dauw vertrokken de schuiters naar Kaageiland om aldaar 22 huurvalken door middel van een lange en zware sleeptocht naar Warmond te brengen. Intussen werden op het strandje in Warmond de eerste deelnemers ontvangen die fietsend, met de auto met het openbaar vervoer en veelal in opvallende outfits de reis hadden afgelegd. Hippies, discogirls, cowboys, indianen en piraten verzamelden zich op het strandje. Na nog even rustig gehouden te zijn door koffie en thee van Lonneke stromden de teams 1 voor 1 de steiger op om de beste valk te bemachtigen. Het verplichte mast zetten en strijken ging vloeiend, waarna ‘t Joppe al gauw zwart zag van de zeilboten.

Leidse Onderlinge 2012De start, waarbij sommige teams zelfs de peddels al inzetten, was spectaculair. De te ronden bovenboei die volgde, zorgde echter voor meer problemen. Een midscheepse botsing en verscheidene protestrondjes waren het gevolg. Na dit turbulente begin vertrokken de 102 deelnemers in noordoostelijke richting naar het Zomergat.

Na een ochtend zeilen, die de teams onder andere langs de sociëteit aan de Zijlstroom voer, kwam team ‘Trust me I’m an engineer’ uiteindelijk als eerste aan bij de lunchplek. Een halfuur lang konden zij genieten van een lekkere lunch bij de boer, met liefde klaargemaakt door een aantal schuiters. Ook team ‘Barukadie Racing’ toonde fanatisme, door als tweede aan te schuiven bij de lunch.

Na de lunch vervolgden de teams de race over de Wijde Aa en het Braassemermeer. De harde wind was vooral goed te merken op de Braassem, waar de golven hoog opkwamen. Aan zeilcapaciteiten gelukkig geen gebrek, want iedereen bereikte veilig de overkant. Nadat de boerenbuurt was gepasseerd, moesten de laatste loodjes kruisend worden afgelegd. Intussen lag de finishboot voor Kaageiland te wachten op de winnaars en er ging dan ook groot gejuich op toen de eerste valk verscheen. Team ‘Trust me I’m an engineer’ had zijn voorsprong niet meer uit handen gegeven en wist de snelste tijd neer te zetten. Dit team, bestaande uit vier knappe mannen uit Rotterdam, mag zich een heel jaar lang winnaar der Leidse Onderlinge noemen! Met een terechte 2e en 3e plek voor team ‘Barudakie Racing’ en team ‘Sailing Scheikunde Leiden’, was het wachten op de rest. Team volgboot met aan boord Bandje en Sjoerd moest inmiddels in actie komen en redde 4 teams van een nacht op het water door ze op sleeptouw te nemen. Rond 6 uur finishte uiteindelijk de laatste teams, waarna de deelnemers met pendelboten weer veilig in Warmond werden afgezet.

Leidse Onderlinge 2012Terug op de Schuit werd iedereen verwend met een maaltijd verzorgd door studentenvoeder Eazie. Onder het genot van het welkome eten en een lekker koud Amstel-biertje, konden alle sterke verhalen van de dag worden uitgewisseld. De prijsuitreiking liet even op zich wachten, maar rond half 10 mochten de winnende teams dan toch hun prijzen in ontvangst nemen. Hierna barste het feest los met DJ Mathijs, waarbij alle o zo vermoeide lichamen toch niet lang stil konden blijven staan. Dit feest tot in de late uurtjes was de afsluiter van een lange maar mooie zeildag. Het weer was top, de wedstrijd was spannend en de sfeer was goed. De wisseltrofee is op vakantie in Rotterdam maar komt vast en zeker volgend jaar terug naar Leiderdorp. Kortom, iedereen bedankt voor een geslaagde Leidse Onderlinge 2012!